Valg af kamera

På denne side vil jeg give en kort gennemgang af forskellen på de forskellige typer af kamera, og hvad man skal vælge når man skal ud og købe et nyt kamera.

Når man skal ud og købe et nyt kamera er der mange valg, der skal tages stilling til, hvad enten du skal købe dit første kamera eller opgraderer dit nuværende. Der findes i dag flere forskellige typer kameraer i mange forskellige prisklasser blandt mange forskellige producenter, så hvilket kamera skal du købe? Nogle af de spørgsmål du skal starte med at stille dig selv er:

  • Hvilken type billeder ønsker du at tage med kameraet?
    • Skal kameraet kunne tage billeder af sport og andre motiver i (hurtig) bevægelse?
    • Ønsker du at kunne tage billeder af motiver på lang afstand?
    • Skal kameraet kunne tage billeder i dårlig belysning?
  • Hvor meget betyder billedkvaliteten for dig?
  • Hvor meget tid ønsker du at bruge på indstilling af kameraet og efterredigering af billeder? Vil du bare gerne kunne tage gode billeder uden at skulle bruge for meget tid på indstillinger og efterredigering?
  • Skal det være et lille og kompakt kamera eller har du ikke noget imod at slæbe rundt på et stort kamera? Og vil du have mulighed for at skifte objektiv på kameraet?

Har du allerede et kamera, som du er glad for, men ønsker at lære at tage bedre billeder, så hjælper det som regel med en bedre forståelse for, hvordan kameraet virker. Hvis du ikke allerede har styr på, hvordan et billede bliver eksponeret, så vil jeg anbefale, at du læser lidt om grundlæggende fotografi og kamera og objektiv.

 

Dit første kamera

Det første du skal tage stilling til når du skal ud og købe dit første kamera er, hvilken type kamera, der er det rigtige til dig. Her skal du først og fremmest overveje, hvor stort et kamera du gider rende rundt med, hvorvidt du gider bruge tid på at sætte dig ind i forskellige indstillinger og om der skal være mulighed for at skifte objektiv på kameraet.

 

Nikon Coolpix S9700

Nikon Coolpix S9700.
Billedet er leveret af Nikon.

Kompaktkamera

Kompaktkameraet er som udgangspunkt til dig, der ikke gider at bruge for meget tid på indstilling af kameraet og efterredigering af billederne, men bare gerne vil tage nogle gode billeder på f.eks. ferier, i hverdagen, til fester o.l. Som det også fremgår af navnet, så er det generelt kompakte kameraer, der ikke fylder ret meget, og man kan som regel snildt have det i lommen eller rende rundt med det i hånden uden, at det er til gene. Til gengæld har man ikke mulighed for at skifte objektiv på et kompaktkamera, og i de fleste tilfælde er der ikke ligeså store indstillingsmuligheder, som på et spejlrefleks- eller systemkamera. Derudover så er billedkvaliteten på de billigere kompaktkameraer heller ikke ligeså god, som på de fleste spejlrefleks- og systemkameraer. Til gengæld, så er kompaktkameraer nemme at betjene og fungerer glimrende som et såkaldt “point-and-shoot” kamera. Man kan dog sagtens få kompaktkameraer med høj billedkvalitet og ligeså gode indstillingsmuligheder som på spejlrefleks- og systemkameraer. F.eks. så annoncerede Nikon en ny serie af premium kompaktkameraer i februar 2016.

Udvalget af kompaktkameraer er ret stort, og de fåes fra under 1000,- og op til over 10.000,-, men i de fleste tilfælde vil et kompaktkamera til omkring 2000,- dække langt de flestes behov, hvis du skal ud og købe dit første kamera.

Køb kompaktkamera her

 

Canon EOS 100D med EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM objektiv

Canon EOS 2000D.
Billedet er leveret af Canon.

Spejlreflekskamera (DSLR)

Et spejlreflekskamera er til dig, der ønsker høj billedkvalitet, kontrol over kameraet og mulighed for at skifte objektiv. DSLR står for “Digital Single Lens Reflex” og navnet spejlrefleks eller “single lens reflex” kommer af, at der inde i kameraet bl.a. sidder et lille spejl og en prisme, der sørger for, at det billede du ser i kameraets søger er det samme som det endelige billede, da motivet ses igennem kameraets objektiv. Stort set alle spejlreflekskameraer i dag er digitale, så medmindre andet er angivet, så er der altid tale om et digitalt spejlreflekskamera.

Spejlreflekskameraer har en større billedsensor end kompaktkameraer, hvilket er den primære grund til, at billedkvaliteten er væsentligt bedre på et spejlreflekskamera. Størrelsen på billedsensoren er nemlig en af de ting, der har den største indflydelse på billedkvaliteten (læs mere om billedsensoren). Spejlreflekskameraer deles op i hhv. crop og fullframe, hvilket refererer til størrelsen på billedsensoren. Et fullframe kamera har en større billedsensor end et cropkamera, og jo større billedsensoren er, jo mere lys kan billedsensoren fange, hvorfor fullframe kameraer tager bedre billeder i f.eks. dårlig belysning og giver bedre kontrol over dybdeskarpheden. Til gengæld så koster et fullframe kamera generelt også en del mere end et cropkamera. Langt de fleste vil dog have rigeligt i et cropkamera, da det forskellen i billedkvaliteten er meget lille i langt de fleste tilfælde.

Køb spejlreflekskamera her

 

Olympus OM-D E-M10

Olympus OM-D E-M10 Mark II.
Billedet er leveret af Olympus.

Systemkamera (spejlløst kamera)

Et systemkamera er til dig, der har de samme ønsker som til et spejlreflekskamera (høj billedkvalitet, kontrol over kameraet og mulighed for at skifte objektiv), men gerne vil have det hele samlet i et lidt mere kompakt kamera. Før i tiden var der overordnet set kun to forskellige typer kameraer at vælge imellem: spejlrefleks- og kompaktkamera. Hvis man ønskede høj billedkvalitet og kontrol over kameraet, så valgte man et spejlreflekskamera, ellers valgte man et kompaktkamera. Før de første systemkameraer blev introduceret, var der ikke noget midtimellem, men sådan er det heldigvis ikke mere. Systemkameraer har taget de store billedsensorer og muligheden for at skifte objektiver, som er nogle af grundende til, at spejlreflekskameraer tager så gode billeder, og kombineret det med teknologien fra kompaktkameraer. Dette er resulteret i kompakte kameraer, der tager billeder i høj kvalitet og giver dig mulighed for at skifte objektiv på kameraet. Billedsensoren i systemkameraer er dog stadig ikke helt så stor som i spejlreflekskameraer, men den er væsentlig større end i kompaktkameraer. De fleste systemkameraer kommer i dag med den populære Micro Four Thirds (MFT) eller 4/3″ billedsensor (læs mere om kameraer og billedsensorer), som er næsten ligeså stor som de billedsensorer, der bliver brugt i spejlreflekskameraer med APS-C sensor (aka. cropkameraer).

En anden forskel på spejlreflekskameraer og systemkameraer er, at ikke alle systemkameraer har en viewfinder eller søger, som er den man kigger igennem når man tager billeder. Systemkameraer i den billigere ende har kun en LCD-skærm, hvor man kan se billedet på. Hvis man køber et systemkamera med søger (hvilket jeg bestemt vil anbefale), så er det en elektronisk søger (EVF) i modsætning til spejlreflekskameraer, der har en optisk søger. Forskellen er, at på et spejlreflekskamera kigger man (næsten) direkte igennem objektivet og på motivet, og på et systemkamera bliver billedet fanget af sensoren og vist elektronisk. Dette giver den fordel, at man kan få vist mere information (f.eks. alle sine indstillinger) når man tager billeder, hvilket er ret brugbart, og så kan man også se eksponeringen af billedet. Med andre ord, så kan du se, hvor mørkt/lyst billedet bliver, hvis du tager det med de nuværende indstillinger på kameraet.

Køb systemkamera her

 

Mobilkamera

Mobilkamera.
Billede: pixabay.com

Mobilkamera

De fleste nyere smartphones er efterhånden alle udstyret med et glimrende kamera og mange mennesker kan sagtens nøjes med deres mobilkamera. Der er selvfølgelig nogle mangler på mobilkameraer, som f.eks. zoom-objektiv og en “rigtig” blitz, men pga. den nuværende kvalitet af billedesensorer (og udviklingen heraf) og processeringen af billederne i softwaren, så tager de fleste mobilkameraer ret gode billeder. Ligeledes er der efterhånden så gode skærme (læs: høj opløsning og pixeldensitet) på telefonerne, at man kan se de fleste detaljer i sine billeder og efterredigere dem vha. diverse apps. Der er dog forskel og et mobilkamera bliver aldrig ligeså godt som et rigtigt kamera. Derudover så har man heller ikke samme kontrol og indstillingsmuligheder på et mobilkamera, som man har på et rigtigt kamera. Til hverdagsbrug kan man dog komme ret langt med et godt mobilkamera efterhånden, og der er bestemt ikke noget at sige til, at der er mange, der fravælger et kamera når man alligevel har et fremragende kamera i sin smartphone i lommen.

Køb smartphone her

Selfie-kamera til fest

Skal du holde fest, så er et selfie-kamera genialt! Det er nemt at bruge, så alle gæster har mulighed for at tage gode billeder i løbet af aftenen, og man kan på den måde få nogle fantastiske minder fra sine fester. Lej en photo booth hos Myselfie her.