Valg af kamera

På denne side vil jeg give en kort gennemgang af forskellen på de forskellige typer af kamera, og hvad man skal vælge når man skal ud og købe et nyt kamera.

Når man skal ud og købe et nyt kamera er der mange valg, der skal tages stilling til, hvad enten du skal købe dit første kamera eller opgraderer dit nuværende. Der findes i dag flere forskellige typer kameraer i mange forskellige prisklasser blandt mange forskellige producenter, så hvilket kamera skal du købe? Nogle af de spørgsmål du skal starte med at stille dig selv er:

  • Hvilken type billeder ønsker du at tage med kameraet?
    • Skal kameraet kunne tage billeder af sport og andre motiver i (hurtig) bevægelse?
    • Ønsker du at kunne tage billeder af motiver på lang afstand?
    • Skal kameraet kunne tage billeder i dårlig belysning?
  • Hvor meget betyder billedkvaliteten for dig?
  • Hvor meget tid ønsker du at bruge på indstilling af kameraet og efterredigering af billeder? Vil du bare gerne kunne tage gode billeder uden at skulle bruge for meget tid på indstillinger og efterredigering?
  • Skal det være et lille og kompakt kamera eller har du ikke noget imod at slæbe rundt på et stort kamera? Og vil du have mulighed for at skifte objektiv på kameraet?

Har du allerede et kamera, som du er glad for, men ønsker at lære at tage bedre billeder, så hjælper det som regel med en bedre forståelse for, hvordan kameraet virker. Hvis du ikke allerede har styr på, hvordan et billede bliver eksponeret, så vil jeg anbefale, at du læser lidt om grundlæggende fotografi og kamera og objektiv.

 

Dit første kamera

Det første du skal tage stilling til når du skal ud og købe dit første kamera er, hvilken type kamera, der er det rigtige til dig. Her skal du først og fremmest overveje, hvor stort et kamera du gider rende rundt med, hvorvidt du gider bruge tid på at sætte dig ind i forskellige indstillinger og om der skal være mulighed for at skifte objektiv på kameraet.

 

Nikon Coolpix S9700

Nikon Coolpix S9700.
Billedet er leveret af Nikon.

Kompaktkamera

Kompaktkameraet er som udgangspunkt til dig, der ikke gider at bruge for meget tid på indstilling af kameraet og efterredigering af billederne, men bare gerne vil tage nogle gode billeder på f.eks. ferier, i hverdagen, til fester o.l. Som det også fremgår af navnet, så er det generelt kompakte kameraer, der ikke fylder ret meget, og man kan som regel snildt have det i lommen eller rende rundt med det i hånden uden, at det er til gene. Til gengæld har man ikke mulighed for at skifte objektiv på et kompaktkamera, og i de fleste tilfælde er der ikke ligeså store indstillingsmuligheder, som på et spejlrefleks- eller systemkamera. Derudover så er billedkvaliteten på de billigere kompaktkameraer heller ikke ligeså god, som på de fleste spejlrefleks- og systemkameraer. Til gengæld, så er kompaktkameraer nemme at betjene og fungerer glimrende som et såkaldt “point-and-shoot” kamera. Man kan dog sagtens få kompaktkameraer med høj billedkvalitet og ligeså gode indstillingsmuligheder som på spejlrefleks- og systemkameraer. F.eks. så annoncerede Nikon en ny serie af premium kompaktkameraer i februar 2016.

Udvalget af kompaktkameraer er ret stort, og de fåes fra under 1000,- og op til over 10.000,-, men i de fleste tilfælde vil et kompaktkamera til omkring 2000,- dække langt de flestes behov, hvis du skal ud og købe dit første kamera.

Køb kompaktkamera her

 

Canon EOS 100D med EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM objektiv