Valg af kamera

På denne side vil jeg give en kort gennemgang af forskellen på de forskellige typer af kamera, og hvad man skal vælge når man skal ud og købe et nyt kamera.

Når man skal ud og købe et nyt kamera er der mange valg, der skal tages stilling til, hvad enten du skal købe dit første kamera eller opgraderer dit nuværende. Der findes i dag flere forskellige typer kameraer i mange forskellige prisklasser blandt mange forskellige producenter, så hvilket kamera skal du købe? Nogle af de spørgsmål du skal starte med at stille dig selv er:

 • Hvilken type billeder ønsker du at tage med kameraet?
  • Skal kameraet kunne tage billeder af sport og andre motiver i (hurtig) bevægelse?
  • Ønsker du at kunne tage billeder af motiver på lang afstand?
  • Skal kameraet kunne tage billeder i dårlig belysning?
 • Hvor meget betyder billedkvaliteten for dig?
 • Hvor meget tid ønsker du at bruge på indstilling af kameraet og efterredigering af billeder? Vil du bare gerne kunne tage gode billeder uden at skulle bruge for meget tid på indstillinger og efterredigering?
 • Skal det være et lille og kompakt kamera eller har du ikke noget imod at slæbe rundt på et stort kamera? Og vil du have mulighed for at skifte objektiv på kameraet?

Har du allerede et kamera, som du er glad for, men ønsker at lære at tage bedre billeder, så hjælper det som regel med en bedre forståelse for, hvordan kameraet virker. Hvis du ikke allerede har styr på, hvordan et billede bliver eksponeret, så vil jeg anbefale, at du læser lidt om grundlæggende fotografi og kamera og objektiv.

 

Dit første kamera

Det første du skal tage stilling til når du skal ud og købe dit første kamera er, hvilken type kamera, der er det rigtige til dig. Her skal du først og fremmest overveje, hvor stort et kamera du gider rende rundt med, hvorvidt du gider bruge tid på at sætte dig ind i forskellige indstillinger og om der skal være mulighed for at skifte objektiv på kameraet.

 

Nikon Coolpix S9700

Nikon Coolpix S9700.
Billedet er leveret af Nikon.

Kompaktkamera

Kompaktkameraet er som udgangspunkt til dig, der ikke gider at bruge for meget tid på indstilling af kameraet og efterredigering af billederne, men bare gerne vil tage nogle gode billeder på f.eks. ferier, i hverdagen, til fester o.l. Som det også fremgår af navnet, så er det generelt kompakte kameraer, der ikke fylder ret meget, og man kan som regel snildt have det i lommen eller rende rundt med det i hånden uden, at det er til gene. Til gengæld har man ikke mulighed for at skifte objektiv på et kompaktkamera, og i de fleste tilfælde er der ikke ligeså store indstillingsmuligheder, som på et spejlrefleks- eller systemkamera. Derudover så er billedkvaliteten på de billigere kompaktkameraer heller ikke ligeså god, som på de fleste spejlrefleks- og systemkameraer. Til gengæld, så er kompaktkameraer nemme at betjene og fungerer glimrende som et såkaldt “point-and-shoot” kamera. Man kan dog sagtens få kompaktkameraer med høj billedkvalitet og ligeså gode indstillingsmuligheder som på spejlrefleks- og systemkameraer. F.eks. så annoncerede Nikon en ny serie af premium kompaktkameraer i februar 2016.

Udvalget af kompaktkameraer er ret stort, og de fåes fra under 1000,- og op til over 10.000,-, men i de fleste tilfælde vil et kompaktkamera til omkring 2000,- dække langt de flestes behov, hvis du skal ud og købe dit første kamera.

Køb kompaktkamera her

 

Canon EOS 100D med EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM objektiv

Canon EOS 2000D.
Billedet er leveret af Canon.

Spejlreflekskamera (DSLR)

Et spejlreflekskamera er til dig, der ønsker høj billedkvalitet, kontrol over kameraet og mulighed for at skifte objektiv. DSLR står for “Digital Single Lens Reflex” og navnet spejlrefleks eller “single lens reflex” kommer af, at der inde i kameraet bl.a. sidder et lille spejl og en prisme, der sørger for, at det billede du ser i kameraets søger er det samme som det endelige billede, da motivet ses igennem kameraets objektiv. Stort set alle spejlreflekskameraer i dag er digitale, så medmindre andet er angivet, så er der altid tale om et digitalt spejlreflekskamera.

Spejlreflekskameraer har en større billedsensor end kompaktkameraer, hvilket er den primære grund til, at billedkvaliteten er væsentligt bedre på et spejlreflekskamera. Størrelsen på billedsensoren er nemlig en af de ting, der har den største indflydelse på billedkvaliteten (læs mere om billedsensoren). Spejlreflekskameraer deles op i hhv. crop og fullframe, hvilket refererer til størrelsen på billedsensoren. Et fullframe kamera har en større billedsensor end et cropkamera, og jo større billedsensoren er, jo mere lys kan billedsensoren fange, hvorfor fullframe kameraer tager bedre billeder i f.eks. dårlig belysning og giver bedre kontrol over dybdeskarpheden. Til gengæld så koster et fullframe kamera generelt også en del mere end et cropkamera. Langt de fleste vil dog have rigeligt i et cropkamera, da det forskellen i billedkvaliteten er meget lille i langt de fleste tilfælde.

Køb spejlreflekskamera her

 

Olympus OM-D E-M10

Olympus OM-D E-M10 Mark II.
Billedet er leveret af Olympus.

Systemkamera (spejlløst kamera)

Et systemkamera er til dig, der har de samme ønsker som til et spejlreflekskamera (høj billedkvalitet, kontrol over kameraet og mulighed for at skifte objektiv), men gerne vil have det hele samlet i et lidt mere kompakt kamera. Før i tiden var der overordnet set kun to forskellige typer kameraer at vælge imellem: spejlrefleks- og kompaktkamera. Hvis man ønskede høj billedkvalitet og kontrol over kameraet, så valgte man et spejlreflekskamera, ellers valgte man et kompaktkamera. Før de første systemkameraer blev introduceret, var der ikke noget midtimellem, men sådan er det heldigvis ikke mere. Systemkameraer har taget de store billedsensorer og muligheden for at skifte objektiver, som er nogle af grundende til, at spejlreflekskameraer tager så gode billeder, og kombineret det med teknologien fra kompaktkameraer. Dette er resulteret i kompakte kameraer, der tager billeder i høj kvalitet og giver dig mulighed for at skifte objektiv på kameraet. Billedsensoren i systemkameraer er dog stadig ikke helt så stor som i spejlreflekskameraer, men den er væsentlig større end i kompaktkameraer. De fleste systemkameraer kommer i dag med den populære Micro Four Thirds (MFT) eller 4/3″ billedsensor (læs mere om kameraer og billedsensorer), som er næsten ligeså stor som de billedsensorer, der bliver brugt i spejlreflekskameraer med APS-C sensor (aka. cropkameraer).

En anden forskel på spejlreflekskameraer og systemkameraer er, at ikke alle systemkameraer har en viewfinder eller søger, som er den man kigger igennem når man tager billeder. Systemkameraer i den billigere ende har kun en LCD-skærm, hvor man kan se billedet på. Hvis man køber et systemkamera med søger (hvilket jeg bestemt vil anbefale), så er det en elektronisk søger (EVF) i modsætning til spejlreflekskameraer, der har en optisk søger. Forskellen er, at på et spejlreflekskamera kigger man (næsten) direkte igennem objektivet og på motivet, og på et systemkamera bliver billedet fanget af sensoren og vist elektronisk. Dette giver den fordel, at man kan få vist mere information (f.eks. alle sine indstillinger) når man tager billeder, hvilket er ret brugbart, og så kan man også se eksponeringen af billedet. Med andre ord, så kan du se, hvor mørkt/lyst billedet bliver, hvis du tager det med de nuværende indstillinger på kameraet.

Køb systemkamera her

 

Mobilkamera

Mobilkamera.
Billede: pixabay.com

Mobilkamera

De fleste nyere smartphones er efterhånden alle udstyret med et glimrende kamera og mange mennesker kan sagtens nøjes med deres mobilkamera. Der er selvfølgelig nogle mangler på mobilkameraer, som f.eks. zoom-objektiv og en “rigtig” blitz, men pga. den nuværende kvalitet af billedesensorer (og udviklingen heraf) og processeringen af billederne i softwaren, så tager de fleste mobilkameraer ret gode billeder. Ligeledes er der efterhånden så gode skærme (læs: høj opløsning og pixeldensitet) på telefonerne, at man kan se de fleste detaljer i sine billeder og efterredigere dem vha. diverse apps. Der er dog forskel og et mobilkamera bliver aldrig ligeså godt som et rigtigt kamera. Derudover så har man heller ikke samme kontrol og indstillingsmuligheder på et mobilkamera, som man har på et rigtigt kamera. Til hverdagsbrug kan man dog komme ret langt med et godt mobilkamera efterhånden, og der er bestemt ikke noget at sige til, at der er mange, der fravælger et kamera når man alligevel har et fremragende kamera i sin smartphone i lommen.

Køb smartphone her

Selfie-kamera til fest

Skal du holde fest, så er et selfie-kamera genialt! Det er nemt at bruge, så alle gæster har mulighed for at tage gode billeder i løbet af aftenen, og man kan på den måde få nogle fantastiske minder fra sine fester. Lej en photo booth hos Myselfie her.

 

Opgrader dit nuværende kamera

Overvejer du at opgradere dit nuværende kamera, men er ikke helt sikker, hvad du skal opgradere til, så kommer der her et par råd.

Det første du skal gøre er at svare på følgende spørgsmål:

 • Hvad mangler du ved dit nuværende kamera, og hvorfor ønsker du at opgradere?

Ofte er det ønsket om at tage bedre billeder, der ligger til grund for overvejelserne om at opgradere, og langt de fleste gange kan det faktisk bedre betale sig at købe et nyt objektiv eller to. Man kan nemlig sagtens tage rigtig gode billeder med et begynderkamera, så længe, at man har styr på og forstår grundlæggende fotografi, og har et godt objektiv eller to. Objektivet har nemlig langt større indflydelse på billedkvaliteten end selve kameraet. Kameraet har dog også indflydelse på billederne, og er det et ældre kamera man har, så kan det f.eks. godt halte lidt med at tage brugbare billeder i dårlig belysning selvom man har et godt objektiv. Det er dog vigtigt at huske, at man ikke nødvendigvis tager bedre billeder jo dyrere et kamera man køber. En dygtig fotograf kan også tage gode billeder med et kamera i den billige ende.

 

Opgrader dit kompaktkamera

Er du startet ud med et kompaktkamera og gået hen og blevet hooked på at tage billeder, så kan du vælge at opgradere til et bedre kompaktkamera, men oftest vil den naturlige opgradering være til at spejlrefleks- eller systemkamera, hvor du har mere kontrol over indstillinger og bedre billedkvalitet. Hvis du er glad for størrelsen på dit kompaktkamera, så er der ingen tvivl om, at du skal opgradere til et systemkamera, f.eks. et Olympus PEN E-PL8 eller det roste Olympus OM-D E-M10 eller . Har du ikke noget imod et større kamera, så kan et spejlrefleks også være en fin mulighed, og så er det bare op til dig at tage stilling til, hvad du foretrækker. En ting der er værd at tage med i overvejelserne er, hvis du har familie eller venner, der ejer enten et spejlrefleks- eller systemkamera, så kan det være en fordel at købe et kamera af samme type og producent, så I har mulighed for at låne hinandens objektiver.

 

Opgrader dit spejlreflekskamera

De fleste producenter af spejlreflekskameraer har gjort det nemt for forbrugeren og opdelt deres spejlreflekskameraer i tre forskellige grupper til hhv. begyndere, entusiaster og professionelle. Så hvis du har et kamera i begynderkategorien som f.eks. Nikon D3500, Canon EOS 100D etc., så vil den naturlige opgradering være til et kamera i entusiastkategorien som f.eks. Nikon D7200, Canon EOS 77D etc. En ting man dog skal være opmærksom på er størrelsen af billedsensoren. Alle kameraer i begynderkategorien er såkaldte cropkameraer, men så snart man bevæger sig op i entusiast- eller professionelkategorien, så vil nogle af kameraerne være fullframe og have en større billedsensor. Dette giver bedre billedkvalitet, men vær opmærksom på, at nogle af dine objektiver kan være lavet udelukkende til cropkameraer, hvorfor man ikke vil kunne bruge dem på et fullframe. Når det så er sagt, så er springet fra et begynderkamera til et fullframe kamera nok også for stort (eller ikke nødvendigt) for de fleste, og typisk vil man vælge et andet cropkamera i entusiastkategorien til at starte med.

22 Kommentarer

 1. Simon Eriksen

  Hej.

  Min kæreste og jeg er i gang med at se efter et spejlreflekskamera da vi førhen har haft en kompaktkamera som vi ikke synes tager billeder i høj nok kvalitet mere og som er ved at gå hen og blive forældet.
  Vi leder efter et spejlreflekskamera som har høj kvalitet, og man kan lave lidt med indstillingerne, men vi ville hellere have at der er færre indstillinger, men de indstillinger der er, er noget vi kan bruge til noget.
  Hvad vil I mene man skal kigge efter på et kamera?

  Ville gerne høre hvilken spejlreflekskamera I kunne foreslå? Tænker at selve kameraet skal ligge i prisklassen mellem 3000-3500 kr. og linsen skal ligge mellem 1000-1500 kr.

  På forhånd tak for hjælpen

  Mvh. Cecilie og Simon

  Svar
  • Martin Villumsen

   Hej Simon og Cecilie,

   Først og fremmest, så ville jeg nok tage ud i en forretning og prøve at have nogle af de forskellige kameraer i hånden, så I kan få en fornemmelse for om I er mest til Canon, Nikon, Sony, Olympus, Fuji etc., og hvorvidt det skal være et spejlrefleks eller et systemkamera.

   Jeg ville personligt gå efter et systemkamera – det kunne f.eks. være et Olympus PEN eller OM-D. Er I mere til spejlrefleks, så er det selvfølgelig den vej I skal gå, og så kunne et Nikon D3400 eller D3500 være en mulighed. I den prisklasse er der som udgangspunkt ikke den store kvalitetsforskel på om det er Canon, Nikon eller et helt tredje mærke.

   Jeg vil ydermere anbefale jer at købe et kamera med et kit-objektiv, da der typisk er lidt penge at spare.

   Venlig hilsen
   Martin

   Svar
 2. Stine

  Hej,
  Jeg har et Canon EOS 700D og et standard obj + 24-70mm, 1:2,8DG HSM.
  Jeg vil imidlertid godt slippe af med manuelle indstillinger. Jeg er amatør, men synes det er lidt fedt at kunne tage nogle rigtig gode billeder af og til og bruger fx mest de manuelle indstillinger til fx portrætter. Kan du mon pejle mig i en retning af et godt kamera hvis jeg vil slippe for at indstille manuelt og kunne ta lidt mere end “standard” gode billeder? Jeg har ingen mærkepræferencer – vil bare gerne ha en kamera der tager rigtig gode billeder.
  Mvh Stine

  Svar
  • Martin Villumsen

   Hej Stine,

   Nu har jeg ikke den store erfaring med Canon, men jeg ville blot slå auto-iso til og sætte kameraet på enten shutter eller aperture mode. Så skal du kun tage stilling til én indstilling og har rimelig god mulighed for at bruge dit kamera som point-and-shoot.

   Uanset hvilket kamera du vælger, så mener jeg ikke, at du kan undgå at indstille det, hvis du vil tage gode billeder. Og da du allerede har et kamera og ikke mindst objektiv, som tager rigtig gode billeder, så er jeg ikke sikker på, at jeg forstår, hvad du er på udkig efter?

   Venlig hilsen
   Martin

   Svar
 3. Rikke B. Larsen

  Hej Martin
  Jeg har et gammelt Spejlreflekskamera. Nikon D80.
  Jeg er på udkig efter et spejlløst systemkamera der både kan filme og tage stillbilleder. Grunden til et nyt kamera er ønsket om et mindre og lettere all-around kamera som er godt at rejse med. Har du nogen anbefalinger. Max prisklasse 5000kr.
  Hilsen Rikke

  Svar
 4. Martin Villumsen

  Hej Rikke,

  Der er selvfølgelig mange forskellige muligheder. Personligt er jeg blevet rigtig glad for Fujifilm, men så kommer vi over dit budget. Jeg ved, at rigtig mange er glade for Sony, og at de laver nogle virkelig gode kameraer, men jeg har ikke selv erfaring med deres kameraer. Lige pt. har Kamerahuset et ret godt tilbud på et Sony A6300 med 16-50mm objektiv til 4995,-, som jeg ville skynde mig at kigge nærmere på.

  Alternativt kunne et Olympus OM-D E-M10 III også være en fin mulighed. Jeg har en kammerat, der har den gamle udgave, og jeg ved, at han er ret glad for det, men jeg tror nu ikke nu ikke, at du finder et meget bedre kamera til prisen end førnævnte Sony 🙂

  Venlig hilsen
  Martin

  Svar
 5. Ida

  Hej
  Jeg søger et fint lille kompakt kamera, som man kan have med sig over alt. Jeg er nybegynder og vil egentlig bare gerne kunne tage gode billeder uden alt for mange indstillinger. Hvad vil du kunne forslå?

  Svar
  • Martin Villumsen

   Hej Ida,

   De fleste kameraer har mere eller mindre samme mængde indstillinger, og man kommer sjældent særligt langt med auto-funktionen på et kamera. Så kan man ligeså godt ty til sin mobil, som man alligevel stort set altid har med sig.

   Har du derimod mod på at sætte dig en smule ind i de forskellige indstillinger, så kommer du langt. Jeg vil foreslå dig at tage ind til din lokale fotobutik og prøve nogle forskellige kameraer af. Et par muligheder, som du kan prøve at kigge på kunne være Canon EOS M100 eller Sony A6000 og ellers er Olympus’ PEN serie også ret populær.

   Venlig hilsen
   Martin

   Svar
 6. Kristina

  Hej Martin

  Jeg arbejder på en idrætshøjskole og er på jagt efter et nyt kamera. Jeg har ikke lagt mig fast på, om det skal være spejlrefleks eller system – har hidtil kun brugt spejlrefleks og er usikker på forskellen. Kameraet skal i hvert fald kunne tage skarpe billeder af folk i bevægelse, gerne uden at skulle indstille en hel masse hver gang, ligesom det er vigtigt, at det kan tage video i god kvalitet. Billedkvaliteten skal være høj, så de fx kan bruges til tryk af annoncer, plakater i forbindelse med events osv.

  Jeg vil betegne mig selv som begynder-entusiast, og jeg er i fuld gang med at lære (omend det går lidt langsomt i min optik), men der vil også være skiftende kolleger med mindre eller ingen erfaring, der gerne skulle kunne tage nogle gode eller i hvert fald rimelige billeder.

  Summasummarum: Stærk autofokus ift. bevægelse, høj billed- og videokvalitet og brugervenlighed må være mine nøgleord. Har du mon bud på et par modeller, der passer til mit behov?
  Budgettet er på maks. 15.000 inklusiv objektiv, oplader osv. – men selvfølgelig gerne mindre 😉

  På forhånd tusind tak.
  Bedste hilsner
  Kristina

  Svar
  • Martin Villumsen

   Hej Kristina,

   Jeg ville umiddelbart kigge efter noget Sony eller måske Fujifilm (som jeg selv er gået over til). Sony a6400 eller den ældre a7 II kunne være to gode bud, og ellers kunne Fujifilms X-T2 eller X-T3 være muligheder. De skulle gerne alle have hurtig autofokus og være gode til video. Det er selvfølgelig også muligheden at gå efter et spejlrefleks, men det er lidt en smagssag.

   Du skriver ikke noget om, hvilken afstand, der skal tages billeder fra, men hvis det medfølgende kit-objektiv ikke har nok zoom, så skal du selvfølgelig også finde et objektiv – gerne med lav blænde.

   I forhold til indstillinger, så vil jeg anbefale, at du finder frem til en standardindstilling, der passer til jeres behov (f.eks. en høj, fast lukketid og auto ISO). Som du sikkert ved, så kræver gode billeder, at man ved lidt om kameraet og dets indstillinger.

   Sidst men ikke mindst vil jeg anbefale at gå ud og snakke med en fotohandler og prøve nogle forskellige kameraer. De kan hjælpe endnu mere med at finde frem til det helt rigtige.

   Håber ovenstående svar kan bruges.

   Venlig hilsen
   Martin

   Svar
   • Kristina

    Mange tak for svar. Jeg vil fluks kigge nærmere på de nævnte modeller – hos min lokale fotohandler 😉

    Svar
 7. Torben

  hej. Du virker som en kompetent herre. har kigget lidt på to ældre kameraer, som måske kan købes til en attraktiv pris, jeg ved sony’en er “gammel”.
  Sony alpha A77
  Canon EOS 77D
  Hvilket er “det bedste køb”?

  og kan se det er lidt lettere med ekstra linse til Canon, da selv sony ikke garantere 100% kompatibel, men kun med begrænsninger.

  er nok selv mere tilhænger af Canon med er semiproff objektiv……
  meeeen, what to do?

  Svar
  • Torben

   Sony er Mark II udgaven 🙂

   Svar
   • Martin Villumsen

    Hej Torben,

    Umiddelbart ville jeg også gå efter Canon 77D, men det kommer selvfølgelig an på mange ting som f.eks. behov, pris osv.

    Sony A77 II er et par år ældre end Canon 77D, og skulle ikke være særlig god i dårlig belysning. Og så er der objektiv-problematikken, som du selv nævner. Sony har uden tvivl størst fokus på deres spejlløse kameraer, der bruger en anden objektivfatning end f.eks. A77. Til gengæld skulle Sony A77 kvalitetsmæssigt være et niveau over Canon 77D, være bedre til video og have hurtigere autofokus, så skal du skyde video og sport, så kunne Sony A77 være en bedre mulighed.

    Håber ovenstående svar kan være med til at hjælpe dig med det rette valg 🙂

    Venlig hilsen
    Martin

    Svar
 8. Ditte

  Hej Martin,
  jeg er rendyrket nybegynder indenfor fotografi, men jeg har længe gerne villet komme igang. Jeg er vild med at tage landskabsbilleder men ellers også portrætbilleder i ny og næ – og er nok mest til systemkameraer (lige til at starte med). Jeg har set mig lidt lun på et Sony NEX-6 efter at have hørt lidt anbefalinger blandt bekendte, men ved ikke om det bliver for kompliceret ift. indstillinger mv. for en nybegynder.
  Har du nogle andre anbefalinger – eventuelt et billigere kamera som er hen af samme boldgade og måske mere brugervenligt for en nybegynder?

  Vh Ditte

  Svar
  • Martin Villumsen

   Hej Ditte,

   Der er som udgangspunkt ikke den store forskel på, hvor kompliceret indstillingerne er på forskellige kameraer. Uanset hvad skal du nok lige bruge lidt tid på at sætte dig ind i, hvordan kameraet virker, men det er bestemt overkommeligt.

   Sony NEX-6 er et ret gammelt kamera, så jeg ville måske nærmere kigge på et Sony a6000, men både Olympus, Canon, Fujifilm etc. laver også spejlløse kameraer, der kunne være en mulighed.

   Jeg ville nok tage et smut forbi en fotohandler og snakke med dem. Så har du mulighed for at prøve at få nogle forskellige kameraer i hånden og finde ud af, hvad du synes bedst om.

   Venlig hilsen
   Martin

   Svar
 9. Kristina

  Hej
  Jeg er på udkig efter et spejlrefleks kamera.

  Jeg vil gerne kunne tage billeder af børn der evt leger, portræt fotos, natur billeder evt solop og nedgang osv. Og så vil jeg jo gerne have noget som helt klart er bedre end min telefon. 🙂

  Har haft kig på et canon 1100d, nikon d5300.
  Hvad vil du anbefale, herunder os linser osv?

  Mvh Kristina

  Svar
  • Martin Villumsen

   Hej Kristina,

   Hvis du ikke har haft et spejlreflekskamera før, så vil jeg klart tage ud og kigge på de to kandidater i en fotohandler, så du kan prøve at have dem i hånden og se, hvad du bedst synes om. Der er generelt ikke den store kvalitetsforskel på de forskellige mærker i det prisleje.

   I forhold til objektiv, så ville jeg starte med et kit-objektiv, som typisk følger med når du køber kameraet. Nikon har f.eks. både et 18-105mm og 18-140mm kit-objektiv, som begge kunne være gode at starte med. Når du så har fået en idé om, hvilken brændevidde du bruger mest, så kan du overveje andre objektiver, men generelt, så er både Canons og Nikons 35mm og 50mm f/1.8 objektiver rigtig gode value-for-money.

   Venlig hilsen
   Martin

   Svar
 10. Camilla

  Hej Martin,
  Jeg er på udkig efter nyt kamera, da jeg har et 12-13 år gammelt Canon 350D spejlrefleks. Umiddelbart tænkte jeg på en opgradering, men er blevet lidt nysgerrig på muligheden for at skifte til systemkamera.
  Kan du komme med en anbefaling? Evt. for og imod, så mit valg kan blive bedre funderet?
  Jeg vil gerne tage både portrætter og naturbilleder (samt de klassiske feriebilleder 🙂 )
  Mvh Camilla

  Svar
  • Martin Villumsen

   Hej Camilla,

   Hvis ikke du har en masse dyre Canon-objektiver liggende, så ville jeg helt sikkert overveje et systemkamera. I sidste ende kommer det selvfølgelig meget an på budget og behov, men personligt er jeg blevet rigtig glad for Fujifilms X-series (en mulighed kunne være et X-T30), men ellers har både Sony og Olympus også en del gode muligheder.

   Venlig hilsen
   Martin

   Svar
 11. Lars

  Hej,
  Fantastisk fed side!
  Jeg overvejer at skifte mit ca 13 år gamle Sony Alpha 100 ud med et nyt kamera.
  På det gamle har jeg en linse 18-200 mm. Det har jeg været utrolig glad for. Men kvaliteten er ikke hvad den har været med dages øjne og slet ikke, hvis hunden eller datteren bevæger sig. – jeg vil desuden meget gerne have et der kan tage videoer når jeg tager det med på jagt.

  Jeg har kig på et andet fra Sony.
  Først havde jeg kig på et Sony CyberShot DSC-HX400V/B ultrazoom kamera, men efter at have læst et par anmeldelser af det, tror jeg måske det kan betale sig at investere lidt mere. Så nu kigger jeg lidt mere henad et Sony CyberShot DSC-RX10 M3 ultrazoom.

  Er det nogle kamera du kender? Er de gode? Er det/de pengene værd?

  Jeg skal bruge det til billeder og video af datteren, jagthunden, jagtsituationer (mest film her), en kommede rejse til Grønland – hvor vi både skal på sejlture, jagt, flyveture, vandreture og byture.

  Svar
  • Martin Villumsen

   Hej Lars,

   Jeg kender desværre ikke nogle af de nævnte kameraer, men så vidt jeg lige kan se, så er Sonys CyberShot-kameraer med et fast oom-objektiv. Du har altså ikke mulighed for at skifte objektiv på dem. Så der skal du selvfølgelig gøre op med dig selv, hvad du har brug for 🙂

   Venlig hilsen
   Martin

   Svar

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest