Valg af objektiv

Når man har valgt et kamera, så følger der som regel et kit-objektiv med kameraet medmindre man selvfølgelig vælger at købe kamerahuset uden objektiv. Ofte er der dog en del at spare ved at købe kameraet sammen med et objektiv, men uanset om man køber kameraet med eller uden kit-objektiv, så vil man næsten med sikkerhed udvide sin samling af kameraudstyr med yderligere objektiver med tiden. Men hvilket objektiv skal man købe? Det vil jeg prøve at hjælpe dig med at tage stilling til her.

Inden man går ud og køber et nyt objektiv, så er det altid en god idé at læse nogle tests af objektivet først, da der oftest findes forskellige udgaver af samme type objektiv fra forskellige producenter. Jeg plejer altid at kigge på Photozone eller KenRockwell for at få en idé om, hvorvidt et givent objektiv er pengene værd eller om jeg skal finde et andet objektiv af samme type. Alternativt kan man selvfølgelig også prøve at finde tests og sammenligninger af objektiver på Google inden man finder den store pengepung frem.

Inden vi begynder at kigge på, hvad de forskellige objektiver hver især er gode til, så vil jeg starte med at forklare lidt om nogle af de tekniske aspekter man skal huske at være opmærksom på, når man skal købe nyt objektiv.

 

Hvad betyder det?

Så snart man begynder at kigge på objektiver, så opdager man hurtigt, at de er navngivet med en masse forskellige uforståelige tal og bogstaver, men så snart, at man ved, hvad tingene betyder, så er det slet ikke så svært som man skulle tro. De ting du primært skal fokusere på er:

  • Brændevidde angiver, hvor meget zoom der er på et objektiv og er angivet i mm. Objektiver med en variabel brændevidde (f.eks. 18-55mm) kaldes “zoomobjektiver” og objektiver med en fast brændevidde (f.eks. 50mm) kaldes for “prime objektiver”.
  • Blænde angiver, hvor meget lys objektivet kan lukke ind og angives typisk med et f foran (f.eks. f/2.8). Derudover har blænden også indflydelse på dybdeskarpheden i billedet. Læs mere om blænde her.
  • Billedstabilisering er at finde på en del objektiver (eller i kamerahuset) og modvirker rystelser på billeder når man tager billeder med lav lukketid. Læs mere om lukketid her.
  • Format beskriver, hvilken størrelse billedsensor objektivet er lavet til. F.eks. DX (Nikon) eller EF-S (Canon). Dette er som udgangspunkt kun relevant for spejlreflekskameraer, og er oftest kun angivet, hvis objektivet er specifikt til et cropkamera. Læs mere om crop-faktor her.
  • Objektivfatning angiver, hvilken fatning objektivet er lavet til. F.eks. så laver Canon hhv. EF(-S) og EF-M-objektiver, hvor EF-M er objektiver til deres systemkameraer og EF(-S) er til deres spejlreflekskameraer.

Derudover er der ofte angivet nogle andre bogstaver i navnet på objektivet, som alle kan betyde forskellige ting, der typisk ikke er super vigtige. Hvis vi f.eks. tager det populære AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR fra Nikon, så kan vi se, at det har en brændevidde på 24mm til 70mm, det har en fast blænde på f/2.8 og det har Nikons VR-billedstabilisering (læs mere om billedstabilisering her). AF-S betyder, at det er et objektiv med indbygget fokusmotor, så det vil sige, at objektivet kan bruges på Nikons kamerahuse uden fokusmotor. NIKKOR er bare det Nikon har valgt at kalde deres objektiver, der kan bruges på deres spejlreflekskameraer og ED står for “Extra-low Dispersion” og er en type glas, der er brugt i objektivet, som reducerer mængden af kromatisk afvigelse på billeder. Dette kan du se et eksempel på på Nikon USAs hjemmeside sammen med en detaljeret forklaring.

 

Zoom vs. prime objektiver

Der findes som sagt to forskellige typer af objektiver: zoom og prime. Udover at have en fast brændevidde, så har prime objektiver logisk nok også en fast blænde, som ofte er relativt stor (dvs. lavt blændetal), hvilket betyder, at prime objektiver generelt er væsentlig mere lysstærke end de fleste zoomobjektiver. Med andre ord, så har man generelt bedre mulighed for at tage billeder i dårlig belysning med prime objektiver, ligeså vel som man også har større kontrol over dybdeskarpheden i billedet med prime objektiver. Man kan dog sagtens få zoomobjektiver med en fast stor blænde, men de koster typisk meget mere end et prime objektiv. Derudover fylder zoomobjektiver også væsentligt mere end prime objektiver.

Så hvis man kan vænne sig en fast brændevidde – hvilket faktisk kan være en god øvelse for at blive en bedre fotograf – så får man altså rigtig meget objektiv for pengene ved at købe et prime objektiv. Nogle af de mest populære til spejlreflekskameraer er:

Og det er med god grund at netop disse objektiver er utroligt populære. Fælles for alle tre objektiver er, at de koster under 2000,- og tegner utroligt skarpt. Derudover er 50mm på et cropkamera 75mm ækvivalent, hvilket vil sige, at det har en rigtig god brændevidde til mange motiver. Et 35mm objektiv på et cropkamera (eller 25mm på et systemkamera) har et synsfelt svarende til det menneskelige øje, hvilket er en rigtig god brændevidde til f.eks. streetfotografi eller indendørs fotografi, hvor der ikke altid er lige meget plads. Vælger man at bruge et 50mm objektiv på et fullframe kamera, så får man også et synsfelt svarende til det menneskelige øje. Læs mere om ækvivalens og crop-faktor her.

Ønsker man samme skarphed og kvalitet i et zoomobjektiv, som man f.eks. får i ovenstående 50mm objektiver, så kommer man hurtigt op i 6000,- og derover, så man kommer altså rigtig langt for sine penge ved at købe prime objektiver. Så hvis det giver mening ift. de billeder du ønsker at tage med dit kamera, så vil jeg altid anbefale at købe et 35mm, 50mm eller 85mm prime objektiv som den første tilføjelse til dit kameraudstyr. Hvis du er usikker på, hvilken brændevidde der vil passe dig bedst, så kan du vente til du har taget en masse billeder med dit kit-objektiv, og så prøve at kigge dine billeder igennem og se, hvilken brændevidde du har taget flest billeder på.

 

M. Zuiko ED 14-150mm f/4.0-5.6 II

M. Zuiko ED 14-150mm f/4.0-5.6 II.
Billedet er leveret af Olympus.

Allround objektiver

Næsten alle kameraer kommer med et såkaldt kit-objektiv, der som udgangspunkt er et glimrende sted at starte. For cropkameraer dækker sådan et objektiv typisk 18-55mm, for systemkameraer 14-42mm og for fullframe kameraer 24-85mm. Disse standardobjektiver er som regel glimrende som allround objektiv, men der er selvfølgelig plads til forbedring. Hvis man skal ud og købe et godt allround objektiv, så gælder det om at finde et objektiv, der dækker et stort interval, hvad brændevidde angår. Disse objektiver er også kendt under navnet “superzooms”, da de netop strækker sig fra hvidvinkel til langt zoom.Til et cropkamera kunne det f.eks. være et 18-200mm, som de fleste kameraproducenter producerer. Til et systemkamera ville et 14-140mm eller 14-150mm være oplagt, og til et fullframe kamera vil et 28-300mm være oplagt.

Der er dog én ting man skal være opmærksom på med syoerzooms, og det er, at man ofte går på kompromis med billedkvaliteten når man vælger et objektiv, der strækker sig over et stort brændeviddeinterval som f.eks. fra 18mm til 200mm. Et sådan objektiv vil aldrig være lige godt på alle brændevidder og man vil typisk få bedre billeder med to objektiver i stedet for, men det vil selvfølgelig også være en dyrere løsning. Når det så er sagt, så er kameraproducenternes egne allround objektiver – altså objektiver, der ikke er fra en tredjepartsproducent som f.eks. Tamron, Sigma etc. – som regel ganske glimrende, og bekvemmeligheden ved et allround objektiv vejer ofte op for den optiske kvalitet af objektivet. Dertil skal det siges, at allround objektiver af god kvalitet tager ganske udemærkede billeder og er oftest af væsentlig bedre optisk kvalitet (og dyrere) end allround objektiver fra f.eks. Tamron, Sigma etc.

Gode objektiver til allround fotografi

 

M. Zuiko ED 7-14mm f/2.8 PRO

M. Zuiko ED 7-14mm f/2.8 PRO.
Billedet er leveret af Olympus.

Objektiver til landskabsfotografi

Landskabsfotografi kan være en svær disciplin at mestre, og man kan faktisk både bruge vidvinkel og teleobjektiver til landskabsfotografi. Ofte er man dog interesseret i at få lidt af forgrunden og så meget af landskabet med på billedet som muligt, hvorfor vidvinkelobjektiver typisk er et godt valg til landskabsfotografi. Når det så er sagt, så kan man også sagtens bruge teleobjektiver til landskabsfotografi, da det ikke altid gælder om at få så meget af landskabet med på billedet som muligt. Forestil dig, at man ønsker at tage et billede af et stort bjerg i det fjerne. Hvis man tager et billede af dette bjerg med et vidvinkelobjektiv, så vil bjerget komme til at se meget lille ud på billedet, hvor man vil kunne komme tættere på bjerget med et teleobjektiv. Så skal man være på den sikre side, så er det en god idé at investere i både et godt vidvinkelobjektiv og et godt teleobjektiv.

Hvis vi starter med vidvinkelobjektiverne, så kunne et M. Zuiko 7-14mm f/2.8 PRO objektiv f.eks. være en god mulighed til systemkameraer, til cropkameraer vil et Tokina 11-16 f/2.8 eller Sigma 10-20mm f/4-5.6 være glimrende valg, og til fullframe 16-35mm f/2.8 eller f/4. De fleste teleobjektiver vil fungerer til landskabsfotografi, så i sidste ende kommer det an på, hvor meget man har råd til eller er villig til at betale for objektivet. Til både cropkamera og fullframe kommer man klart længst med et 70-200mm f/2.8 eller f/4, men de er også i den dyrere ende. Man kan dog sagtens klare sig med et 55-200mm eller 70-300mm i den billigere ende. Til systemkameraer vil et M. Zuiko 40-150mm f/2.8 eller det billigere M. Zuiko 40-150 f/4-5.6 begge være fine valg. Udover et par gode objektiver, så kan det også være enormt nyttigt at have et godt og solidt kamerastativ til landskabsfotografi.

 

Nikon NIKKOR AF-S 85mm f/1.8G

Nikon AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G.
Billedet er leveret af Nikon.

Objektiver til portrætter

Når man tager portrætbilleder, så ønsker man ofte, at modellen er i fokus, mens baggrunden er sløret, hvilket er den såkaldte bokeh effekt. Denne effekt kan man opnå med en stor blænde (dvs. et lavt blændetal). Brændevidden har dog også en indflydelse: jo større brændevidde man bruger, jo mere bokeh kan man få på billedet. Hvis man f.eks. bruger et vidvinkelobjektiv, så er det begrænset, hvor sløret en baggrund man kan få uanset, hvor stor en blænde man bruger.

Da man typisk ikke har brug for en variabel brændevidde til portrætbilleder, så kan det ofte være en fordel at gå efter et prime objektiv (altså et objektiv med en fast brændevidde). Dette er dels fordi man ikke har brug for at kunne zoome, men også fordi man får utroligt meget objektiv for pengene. Stort set alle primes har en fast, stor blænde (typisk f/1.4, f/1.8 eller f/2.8) og tager utroligt gode billeder pga. kvaliteten af det glas, der sidder inden i dem. Det er nemlig billigere at producere et objektiv af høj kvalitet med en fast brændevidden end et objektiv med en variabel brændevidde. Men hvilke objektiver skal du så gå efter? Til et systemkamera ville jeg helt sikkert gå efter et M. Zuiko 45mm f/1.8. Til et cropkamera ville jeg gå efter enten et 50mm, 60mm eller 85mm med blænde f/1.8. Jeg har selv et Nikon 50mm f/1.8G, som er knivskarpt og fåes til lige under 2000,-, så det kan varmt anbefales, hvis du har et Nikon cropkamera. Til fullframe er det bedste bud et 85mm, 90mm eller 105mm med blænde f/1.8 eller f/2.8. Sidst men ikke mindst, så kan man sagtens få et zoomobjektiv, der kan bruges til portrætbilleder, men så kommer man også til at betale for det. Til både crop og fullframe kameraer vil et 24-70mm f/2.8 være et glimrende objektiv til portrætbilleder, men det koster så også ca. 5-10 gange så meget som et 50mm f/1.8.

 

Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM

Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM.
Billedet er leveret af Canon.

Objektiver til sport

En fælles ting for de fleste sportsgrene er, at man ofte befinder sig på afstand af motivet, så når man skal ud og købe et objektiv til at tage billeder af sport skal man typisk kigge på teleobjektiver, så man har mulighed for at zoome ind på motivet. Derudover er det vigtigt at gå efter et objektiv, der kan fokusere hurtigt, da det ofte er hurtige bevægelser man ønsker at fange når man tager billeder af sportsbegivenheder. Med andre ord, så skal du gå efter et teleobjektiv med et lavt og gerne fast blændetal, som f.eks. 70-200mm f/2.8 til spejlreflekskameraer og 40-150 f/2.8 til systemkameraer. Prisen på denne type objektiver ligger i den høje ende, men det er også noget af det bedste du kan få fingrene i, hvis du går efter kameraproducenternes egne objektiver. Tredjepartsproducenter som f.eks. Sigma, Tamron etc. producerer også lignende objektiver, der er lidt billigere end de originale objektiver, men de er stadig i den dyre ende. Og det er selvfølgelig ikke alle, der har råd til eller ønsker at bruge den slags penge på et objektiv. Men bare rolig, der findes billigere alternativer omend de ikke har samme høje optiske kvalitet eller hurtige fokus.

Det der gør objektiverne dyre er dels den høje optiske kvalitet og dels, at de har et fast lavt blændetal, så hvis man kigger efter objektiver, der ikke har en fast blænde, så ryger der pludselig en betydelig del af prisen. Så billigere alternativer til sportsfotografering er enten 70-200mm med fast blænde fra Sigma, Tamron eller Tokina eller kameraproducenternes egne teleobjektiver som f.eks. 55-200mm 70-300mm (til spejlrefleks) og 40-160mm 75-300mm til systemkameraer.

71 Kommentarer

  1. Henrik Jensen