Valg af objektiv

Når man har valgt et kamera, så følger der som regel et kit-objektiv med kameraet medmindre man selvfølgelig vælger at købe kamerahuset uden objektiv. Ofte er der dog en del at spare ved at købe kameraet sammen med et objektiv, men uanset om man køber kameraet med eller uden kit-objektiv, så vil man næsten med sikkerhed udvide sin samling af kameraudstyr med yderligere objektiver med tiden. Men hvilket objektiv skal man købe? Det vil jeg prøve at hjælpe dig med at tage stilling til her.

Inden man går ud og køber et nyt objektiv, så er det altid en god idé at læse nogle tests af objektivet først, da der oftest findes forskellige udgaver af samme type objektiv fra forskellige producenter. Jeg plejer altid at kigge på Photozone eller KenRockwell for at få en idé om, hvorvidt et givent objektiv er pengene værd eller om jeg skal finde et andet objektiv af samme type. Alternativt kan man selvfølgelig også prøve at finde tests og sammenligninger af objektiver på Google inden man finder den store pengepung frem.

Inden vi begynder at kigge på, hvad de forskellige objektiver hver især er gode til, så vil jeg starte med at forklare lidt om nogle af de tekniske aspekter man skal huske at være opmærksom på, når man skal købe nyt objektiv.

 

Hvad betyder det?

Så snart man begynder at kigge på objektiver, så opdager man hurtigt, at de er navngivet med en masse forskellige uforståelige tal og bogstaver, men så snart, at man ved, hvad tingene betyder, så er det slet ikke så svært som man skulle tro. De ting du primært skal fokusere på er:

  • Brændevidde angiver, hvor meget zoom der er på et objektiv og er angivet i mm. Objektiver med en variabel brændevidde (f.eks. 18-55mm) kaldes “zoomobjektiver” og objektiver med en fast brændevidde (f.eks. 50mm) kaldes for “prime objektiver”.
  • Blænde angiver, hvor meget lys objektivet kan lukke ind og angives typisk med et f foran (f.eks. f/2.8). Derudover har blænden også indflydelse på dybdeskarpheden i billedet. Læs mere om blænde her.
  • Billedstabilisering er at finde på en del objektiver (eller i kamerahuset) og modvirker rystelser på billeder når man tager billeder med lav lukketid. Læs mere om lukketid her.
  • Format beskriver, hvilken størrelse billedsensor objektivet er lavet til. F.eks. DX (Nikon) eller EF-S (Canon). Dette er som udgangspunkt kun relevant for spejlreflekskameraer, og er oftest kun angivet, hvis objektivet er specifikt til et cropkamera. Læs mere om crop-faktor her.
  • Objektivfatning angiver, hvilken fatning objektivet er lavet til. F.eks. så laver Canon hhv. EF(-S) og EF-M-objektiver, hvor EF-M er objektiver til deres systemkameraer og EF(-S) er til deres spejlreflekskameraer.

Derudover er der ofte angivet nogle andre bogstaver i navnet på objektivet, som alle kan betyde forskellige ting, der typisk ikke er super vigtige. Hvis vi f.eks. tager det populære AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR fra Nikon, så kan vi se, at det har en brændevidde på 24mm til 70mm, det har en fast blænde på f/2.8 og det har Nikons VR-billedstabilisering (læs mere om billedstabilisering her). AF-S betyder, at det er et objektiv med indbygget fokusmotor, så det vil sige, at objektivet kan bruges på Nikons kamerahuse uden fokusmotor. NIKKOR er bare det Nikon har valgt at kalde deres objektiver, der kan bruges på deres spejlreflekskameraer og ED står for “Extra-low Dispersion” og er en type glas, der er brugt i objektivet, som reducerer mængden af kromatisk afvigelse på billeder. Dette kan du se et eksempel på på Nikon USAs hjemmeside sammen med en detaljeret forklaring.

 

Zoom vs. prime