Valg af objektiv

Når man har valgt et kamera, så følger der som regel et kit-objektiv med kameraet medmindre man selvfølgelig vælger at købe kamerahuset uden objektiv. Ofte er der dog en del at spare ved at købe kameraet sammen med et objektiv, men uanset om man køber kameraet med eller uden kit-objektiv, så vil man næsten med sikkerhed udvide sin samling af kameraudstyr med yderligere objektiver med tiden. Men hvilket objektiv skal man købe? Det vil jeg prøve at hjælpe dig med at tage stilling til her.

Inden man går ud og køber et nyt objektiv, så er det altid en god idé at læse nogle tests af objektivet først, da der oftest findes forskellige udgaver af samme type objektiv fra forskellige producenter. Jeg plejer altid at kigge på Photozone eller KenRockwell for at få en idé om, hvorvidt et givent objektiv er pengene værd eller om jeg skal finde et andet objektiv af samme type. Alternativt kan man selvfølgelig også prøve at finde tests og sammenligninger af objektiver på Google inden man finder den store pengepung frem.

Inden vi begynder at kigge på, hvad de forskellige objektiver hver især er gode til, så vil jeg starte med at forklare lidt om nogle af de tekniske aspekter man skal huske at være opmærksom på, når man skal købe nyt objektiv.

 

Hvad betyder det?

Så snart man begynder at kigge på objektiver, så opdager man hurtigt, at de er navngivet med en masse forskellige uforståelige tal og bogstaver, men så snart, at man ved, hvad tingene betyder, så er det slet ikke så svært som man skulle tro. De ting du primært skal fokusere på er:

  • Brændevidde angiver, hvor meget zoom der er på et objektiv og er angivet i mm. Objektiver med en variabel brændevidde (f.eks. 18-55mm) kaldes “zoomobjektiver” og objektiver med en fast brændevidde (f.eks. 50mm) kaldes for “prime objektiver”.
  • Blænde angiver, hvor meget lys objektivet kan lukke ind og angives typisk med et f foran (f.eks. f/2.8). Derudover har blænden også indflydelse på dybdeskarpheden i billedet. Læs mere om blænde her.
  • Billedstabilisering er at finde på en del objektiver (eller i kamerahuset) og modvirker rystelser på billeder når man tager billeder med lav lukketid. Læs mere om lukketid her.
  • Format beskriver, hvilken størrelse billedsensor objektivet er lavet til. F.eks. DX (Nikon) eller EF-S (Canon). Dette er som udgangspunkt kun relevant for spejlreflekskameraer, og er oftest kun angivet, hvis objektivet er specifikt til et cropkamera. Læs mere om crop-faktor her.
  • Objektivfatning angiver, hvilken fatning objektivet er lavet til. F.eks. så laver Canon hhv. EF(-S) og EF-M-objektiver, hvor EF-M er objektiver til deres systemkameraer og EF(-S) er til deres spejlreflekskameraer.

Derudover er der ofte angivet nogle andre bogstaver i navnet på objektivet, som alle kan betyde forskellige ting, der typisk ikke er super vigtige. Hvis vi f.eks. tager det populære AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR fra Nikon, så kan vi se, at det har en brændevidde på 24mm til 70mm, det har en fast blænde på f/2.8 og det har Nikons VR-billedstabilisering (læs mere om billedstabilisering her). AF-S betyder, at det er et objektiv med indbygget fokusmotor, så det vil sige, at objektivet kan bruges på Nikons kamerahuse uden fokusmotor. NIKKOR er bare det Nikon har valgt at kalde deres objektiver, der kan bruges på deres spejlreflekskameraer og ED står for “Extra-low Dispersion” og er en type glas, der er brugt i objektivet, som reducerer mængden af kromatisk afvigelse på billeder. Dette kan du se et eksempel på på Nikon USAs hjemmeside sammen med en detaljeret forklaring.

 

Zoom vs. prime objektiver

Der findes som sagt to forskellige typer af objektiver: zoom og prime. Udover at have en fast brændevidde, så har prime objektiver logisk nok også en fast blænde, som ofte er relativt stor (dvs. lavt blændetal), hvilket betyder, at prime objektiver generelt er væsentlig mere lysstærke end de fleste zoomobjektiver. Med andre ord, så har man generelt bedre mulighed for at tage billeder i dårlig belysning med prime objektiver, ligeså vel som man også har større kontrol over dybdeskarpheden i billedet med prime objektiver. Man kan dog sagtens få zoomobjektiver med en fast stor blænde, men de koster typisk meget mere end et prime objektiv. Derudover fylder zoomobjektiver også væsentligt mere end prime objektiver.

Så hvis man kan vænne sig en fast brændevidde – hvilket faktisk kan være en god øvelse for at blive en bedre fotograf – så får man altså rigtig meget objektiv for pengene ved at købe et prime objektiv. Nogle af de mest populære til spejlreflekskameraer er:

Og det er med god grund at netop disse objektiver er utroligt populære. Fælles for alle tre objektiver er, at de koster under 2000,- og tegner utroligt skarpt. Derudover er 50mm på et cropkamera 75mm ækvivalent, hvilket vil sige, at det har en rigtig god brændevidde til mange motiver. Et 35mm objektiv på et cropkamera (eller 25mm på et systemkamera) har et synsfelt svarende til det menneskelige øje, hvilket er en rigtig god brændevidde til f.eks. streetfotografi eller indendørs fotografi, hvor der ikke altid er lige meget plads. Vælger man at bruge et 50mm objektiv på et fullframe kamera, så får man også et synsfelt svarende til det menneskelige øje. Læs mere om ækvivalens og crop-faktor her.

Ønsker man samme skarphed og kvalitet i et zoomobjektiv, som man f.eks. får i ovenstående 50mm objektiver, så kommer man hurtigt op i 6000,- og derover, så man kommer altså rigtig langt for sine penge ved at købe prime objektiver. Så hvis det giver mening ift. de billeder du ønsker at tage med dit kamera, så vil jeg altid anbefale at købe et 35mm, 50mm eller 85mm prime objektiv som den første tilføjelse til dit kameraudstyr. Hvis du er usikker på, hvilken brændevidde der vil passe dig bedst, så kan du vente til du har taget en masse billeder med dit kit-objektiv, og så prøve at kigge dine billeder igennem og se, hvilken brændevidde du har taget flest billeder på.

 

M. Zuiko ED 14-150mm f/4.0-5.6 II

M. Zuiko ED 14-150mm f/4.0-5.6 II.
Billedet er leveret af Olympus.

Allround objektiver

Næsten alle kameraer kommer med et såkaldt kit-objektiv, der som udgangspunkt er et glimrende sted at starte. For cropkameraer dækker sådan et objektiv typisk 18-55mm, for systemkameraer 14-42mm og for fullframe kameraer 24-85mm. Disse standardobjektiver er som regel glimrende som allround objektiv, men der er selvfølgelig plads til forbedring. Hvis man skal ud og købe et godt allround objektiv, så gælder det om at finde et objektiv, der dækker et stort interval, hvad brændevidde angår. Disse objektiver er også kendt under navnet “superzooms”, da de netop strækker sig fra hvidvinkel til langt zoom.Til et cropkamera kunne det f.eks. være et 18-200mm, som de fleste kameraproducenter producerer. Til et systemkamera ville et 14-140mm eller 14-150mm være oplagt, og til et fullframe kamera vil et 28-300mm være oplagt.

Der er dog én ting man skal være opmærksom på med syoerzooms, og det er, at man ofte går på kompromis med billedkvaliteten når man vælger et objektiv, der strækker sig over et stort brændeviddeinterval som f.eks. fra 18mm til 200mm. Et sådan objektiv vil aldrig være lige godt på alle brændevidder og man vil typisk få bedre billeder med to objektiver i stedet for, men det vil selvfølgelig også være en dyrere løsning. Når det så er sagt, så er kameraproducenternes egne allround objektiver – altså objektiver, der ikke er fra en tredjepartsproducent som f.eks. Tamron, Sigma etc. – som regel ganske glimrende, og bekvemmeligheden ved et allround objektiv vejer ofte op for den optiske kvalitet af objektivet. Dertil skal det siges, at allround objektiver af god kvalitet tager ganske udemærkede billeder og er oftest af væsentlig bedre optisk kvalitet (og dyrere) end allround objektiver fra f.eks. Tamron, Sigma etc.

Gode objektiver til allround fotografi

 

M. Zuiko ED 7-14mm f/2.8 PRO